Är din undulat sjuk?

Kvittrar din undulat inte lika vackert? Verkar din undulat lite trött och låg? Eller kanske din undulat helt enkelt kvittrar precis lika vackert som förr och flaxar runt med stor glädje? Vilket som så kan din älskade undulat vara sjuk. Det kan nämligen vara väldigt svårt att upptäcka sjukdom hos undulater.

Sjukdomstecken att hålla koll på

undulat gulUndulaten är ett flockdjur och har en väldigt välutvecklad förmåga att dölja sin sjukdomstecken. Detta för att inte falla offer för rovdjur. Om din undulat har lös avförong så är den med största sannolikhet sjuk. Andra tecken på att din undulat inte mår så bra kan vara att den fjäderdräkt har tappat glans och upplevs uppburrad. Även ögonen kan upplevas som mindre blanka och det är inte helt ovanligt att undulaten börjar andas med öppen näbb.

Kurera din sjuka undulat

Om du misstänker att din undulat är sjuk så är det viktigt att den får vistas i en ren och varm miljö. Städa buren och investera i en värmelampa! Om du har fler undulater kan det även vara bra om du separera den sjuka undulaten från flocken för att förhindra smitta. Sjukdomsförloppet hos underlåter kan vara extremt snabbt, därför bör du kontakta en fågelkunnig veterinär vid minsta tecken på sjukdom!

Lyssna på din undulat!

Glöm inte bort att undulaterna är experter på att dölja sjukdomar. Så vid minsta lilla tecken på att din undulat inte mår bra så kan det vara livsavgörande att börja kurera den omgående! Se till att hålla koll på din undulat och pyssla om den dagligen för att så snabbt som möjligt kunna upptäcka om något inte står rätt till. Det är även en bra idé att alltid ha telefonnumret till en fågelkunnig veterinär nära till hands!