Bygg ditt eget apotek

Din undulat kommer att göra allt den kan för att dölja att den är sjuk för dig. Undulater är flockdjur, och att visa symptom på sjukdom eller svaghet innebär för dem att bli lämnade åt ensamhet eller rovdjur. Lär dig därför vilka tecken du ska vara uppmärksam på, och förbered ett eget hemmaapotek åt undulaten.

Var uppmärksam på följande tecken

Vad är det först och främst vi behöver ha koll på? Jo, undulatens fjäderdräkt, andning, avföring, och ögon. Fjäderdräkten ska vara glansig och slät, andningen ska vara lätt och ske med stängd näbb, ögonen vara runda och glansiga, och avföringen oförändrad. Undulater som får sår, exempelvis från felaktig kloklippning, måste skötas om direkt med bomullstussar som rengör såret och blodstopp.

Ha alltid detta hemma

Det är alltså viktigt att ha blodstopp och bomullstussar hemma. Även probiotika som förebygger sjukdom, träkol att behandla en fågel som fått i sig något giftigt med, diverse preparat för en sjuk, mask- eller parasitsmittad fågel, som Axilur, Harkanker och Guardien Angel är bra att ha till hands. Rengör också alltid fåglarnas omgivning med Avisafe, och ha nya fåglar i karantän minst tre veckor, för smittspridningens skull.

Håll din undulat frisk

Du kan förebygga sjukdom och smitta genom att använda rätt preparat till din undulat och att hålla dess omgivning ren. Håller du dessutom noga koll på din fågel så ser du om du behöver behandla den mot någon sjukdom eller tvätta ett sår, och kan direkt sätta in rätt medel mot exempelvis mask eller förgiftning. Undulatshoppen har allt du behöver och är erfarna, men tänk på att alltid kontakta veterinär får råd vid svårare fall.