Foder

Tama undulater behöver ett antal olika komponenter i sin diet. Dels en fröblandning med en stor andel vit hirs och kanariefrö. Dels ett särskilt vitaminpreparat för fåglar som köps i pulverform och kalkpreparat, som lämpligtvis är i flytande form. Dessutom behöver de en hel del så kallat grönfoder, det vill säga till exempel bladgrönsaker samt örter. Till sist behöver de lite frukt, ris och potatis.

Fröblandingar måste vara av hög kvalitet och färska
Värt att notera är att det skiljer mycket mellan olika fröblandningar, och att det är väldigt viktigt för undulaternas hälsa att de får en fröblandning a hög kvalitet. Eftersom frön tappar sin näringsrikhet relativt snabbt efter att de skördas är det viktigt att inte använda fröblandningar vars bäst före-datum har passerats, och ju färskare blandning man kan använda, desto bättre. Ofta får man själv tillsätta kanariefrö till blandningen som man köper. En bra andel är cirka en tredjedel kanariefrö i den totala blandningen. Det finns även produkter som kallas kanarieblandning, men det är inte detta som ska tillsättas till blandningen, utan rena kanariefrön utan ytterligare ingredienser.

Vitaminer i pulverform att föredra
När det gäller vitaminpulver för fåglar är det viktigt att känna till att många vitaminer dunstar snabbt om de blandas i vatten, så som flytande preparat ofta är avsedda att göra. Det är därför lättast att undvika dessa, och om inte annat är det viktigt att en sådan blandning konsumeras snabbt. Dessutom kräver dessa att man rengör skålen ofta eftersom det ofta bildas bakterier av detta. När det gäller vitaminer behöver man också vara noggrann med att inte överdosera, då undulater är känsliga för överdoser.

Kalk går utmärkt att använda i flytande preparat, till skillnad från vitaminer, och kan droppas över groddade frön ett par tre gånger i veckan. Grönfoder behöver ges till undulater i stora mängder varje dag. Detta behöver egentligen inte köpas om man har tillgång till naturområden, utan man kan använda mycket av det som växer fritt i naturen. På vintern är det svårare, och då kan man till exempel titta efter ruccola eller spenatblad. Frukt, potatis och ris kan ges ett par gånger i veckan.