Gör egen fågelmat i vinter

För många är det tradition att mata småfåglarna utomhus till jul eftersom det blir som en fin juldekoration i trädgården. De behöver dock mat hela vintern och det är lätt att göra sin egen fågelmat. Låt gärna barnen vara med och tillverka fågelkakor då det är både kul och lärorikt för dem att sedan få se olika småfåglar i trädgården.

Hjälp fåglarna överleva vintern

De fåglar som stannar kvar i vårt land när det är vinter behöver nyttiga fetter och näring för att överleva. Man kan köpa färdiga fågelfrön men alla fågelarter har inte samma behov och en del billiga fröblandningar kanske inte är de bästa för fåglarna. Det är bra att lära sig lite grann om vilka behov de olika fåglarna har. Havrekross till exempel är bra för många fåglar och svarta solrosfrön är bra mat som passar året runt.

Enkelt att göra egen fågelmat

Fågelkakor som innehåller både nyttiga fetter, frön och nötter är lätt att göra själv. Du smälter kokosfett och blandar i till exempel solrosfrön, hampafrön, krossade linfrön och bitar av äpple. Jordnötter tycker fåglarna också om men det får inte vara saltade eller rostade utan de ska vara avsedda för fåglar. När massan börjar stelna trycker du ut dem i formar och du kan använda i stort sett vilka formar som helst.

Hur kan jag hjälpa fåglarna?

Förutom att placera ut mat till fåglarna är det viktigt att de får vatten. De fåglar som äter fröer har behov av vatten medan de insektsätande får i sig genom födan. Om du sätter ut vatten kan du öka antalet besökande fåglar till din trädgård med 50 %. När det gäller maten är det bra om du sätter upp den på ett ställe där de kan äta i lugn och ro. I ett buskage eller uppe på grenar dit eventuella katter inte kommer åt dem är en bra plats.