Hundratals döda fåglar

Ett viralt klipp med hundratals döda fåglar spreds i början av januari på sociala medier. De döda fåglarna låg spridda på och kring en av de mest kända huvudgatorna i centrala Rom, Via Cavour, som går från centralstationen Stazione di Termini i en högersväng ner till det antika Foro Romano. Klippet är taget av en chockad romare som uttrycker sina känslor av vrede och sorg över det inträffade.

Hur kunde det ske?

Alla de fåglar som hittades döda i Rom var mestadels av arten starar, en fågelart som är vanlig i Italien. Loredana Diglio är den lokala representanten för den internationella djurskyddsorganisationen IOPA och hon menar att orsaken till fåglarnas massdöd kan bero på fyrverkerier. Fåglarna hittades nämligen på nyårsdagen och organisationen tror därför att de kan ha dött av rädsla under nyårsnatten.

Djurskyddet önskar förbud även för försäljning

Nyårsfirandet brukar vara storslaget och även under pågående coronapandemi trotsade romarna det rådande utegångsförbudet och det förbud som rådde mot fyrverkerier under nyår. Det som sannolikt inträffade vara att fåglarna blev rädda och panikslagna och antingen flög in i varandra eller dog av en hjärtattack. Som ett led i att skydda djurlivet mot oönskade konsekvenser av bland annat raketer och smällare vill IOPA:s italienska avdelning nu verka för ett förbud av försäljning av dessa produkter till privatpersoner.

Massdöd bland fåglar på grund av fyrverkerier

Den första januari möttes italienarna runt den berömda gatan Via Cavour i Rom av en märklig syn. Hundratals döda småfåglar låg döda på gatan. Företrädare för den lokala djurrättsorganisationen menar att orsaken bakom massdöden är de fyrverkerier som trots rådande pandemi och fyrverkeriförbud avfyrades under nyårsnatten. Organisationen tänker nu verka för ett förbud även för försäljning av dessa produkter i framtiden.