Om undulater

Papegojan undulat är en av våra mest älskade tamfåglar, inte minst tack vare att deras mycket vackra och färgstarka fjäderdräkter som går att avla fram i en mängd olika färgvarianter. Dessutom kan undulater precis som en del andra papegojor sig att härma mänskligt tal – en av naturens mest fascinerande djuregenskaper, och för många en stor del av tjusningen med arten. Undulater lever därtill länge, oftast över 10 år (vissa har blivit över 20 år). De blir i regel någonstans mellan 15 och 22 centimeter långa.

Båda könen kan tämjas och lära sig tala
I likhet med många andra djur gäller faktumet att det är lättare att få en undulat tam desto yngre den är när man börjar tämja den. Ofta sägs det att undulathanar skulle bli tamare än vad undulathonor blir, men det är en myt som inte innehåller någon sanning alls – så man behöver inte ta hänsyn till vilket kön undulaten man köper har, åtminstone inte av den anledningen. Likaså sägs det ibland att bara hanar kan lära sig tala, men det är inte heller sant. Det går för övrigt att uttyda könet på en undulat genom att kolla på vaxhuden ovanför näbben hos honor är den ljusblå eller vit (eller brun under häckningsperioden), och hos hanar är den lilarosa eller blå. Dessa skillnader syns dock inte när undulaterna är unga, och därför kan det vara svårt att se könstillhörighet.

Australiensiskt ursprung
Undulater som inte avlats fram av människor har alltid grön buk och gul ovansida med svartgul vittring, men bland tamfåglarna finns alltså en mycket stor variation, så som violett, blå, olivgrön och albino. Namnet undulat kommer för övrigt från latinets undula ’tus, som betyder böljande (som en våg), och gavs eftersom undulatens vingar och rygg är bandade vågformigt. Arten kommer ursprungligen från grässlätterna i Australiens inland. I Florida har dock förvildade tamundulater levt i det fria kontinuerligt ända sedan 40-talet.