Pyjamas – Stiligt och bekvämt

Det finns många olika anledningar att använda pyjamas istället för att sova i vanliga underkläder eller helt naken. Till att börja med är en pyjamas ett klassiskt, stiligt och bekvämt plagg, som speciellt är väldigt populärt bland barn. De kan till och med vara ett alldeles utmärkt stiluttryck. Dessutom håller man sängkläderna rena och fräscha längre om man bär pyjamas eftersom man ofta svettas om nätterna, inte minst så här i slutet av sommaren då temperaturen kan växla och slå om kraftigt på kort tid.

Många av oss tycker också om att låta ett eller flera fönster i sovrummet stå på glänt året runt. Om man har pyjamas på så fryser man inte, även om täcket skulle åka av under natten. För den som har lite svårt att sova, kan det vara mysigt att krypa i pyjamasen och dricka en kopp te innan sänggåendet.

Pyjamasar finns i en mängd olika utföranden, material och prisklasser. Några av de vanligaste alternativen vad gäller material är:

  • Pyjamas i siden. Ett klassiskt och bekvämt material. Sovkläder i siden är mycket följsamma och mjuka. I allmänhet ger de ett lite glansigt, blankt intryck, vilket uppskattas av många. Vanligtvis är pyjamasar i siden det dyraste alternativet men det finns förstås lyxiga och påkostade varianter även i andra material.
  • Bomull. Kan mycket väl vara det allra vanligaste materialet som används i pyjamasar. Bomull är ett lätt material som andas vilket gör att man svettas mindre. Ett bra alternativ, särskilt på sommaren.
  • Flanell. En pyjamas för de som är frusna av sig. De finns i alla prisklasser och många av de mesta kända fabrikaten har egna kollektioner.

Det finns inget som säger att man måste ha på sig en hel pyjamas med både topp och underdel. Många väljer att bara använda pyjamasbyxor tillsammans med en t-shirt eller ett linne.