Vinterfågelrally 2021

Vinterfågelrally som har arrangerats i många år av Janne Wester och Slåttergubben i Vreta Kloster, är ett stort nöje för alla fågelskådare, amatörer och erfarna. Evenemanget engagerar fågelintresserade i hela landet som under en viss tid ska försöka upptäcka så många arter som möjligt bland de vilda. Varje upptäckt tecknas ned tillsammans med en tydlig rapport som gör det trovärdigt och vinnaren i varje landskap koras såsmåningom med fina priser.

Reglerna för tävlingen

Tävlingen startar 12 på natten och pågår till fyra på eftermiddagen. Du kan delta i hela landet och var du vill. Hur du använder din tid är upp till var, men du bör ta dig fram via egen maskin. Fåglar som kan räknas in ska vara vilda fågelarter. Tävlar man i lag ska alla i laget uppfatta och se fågeln. Följer man dessa regler och lämnar in resultatet senast 22 på kvällen samma dag så är man med i spelet.

Deltagaravgiften går till naturvård

Det finns en intressant poäng med deltagaravgiften som indirekt är ett bidrag till naturvård och insatser för jordbruksfåglar i närområdet. Ju fler arter du upptäcker under tävlingen ju högre är deltagaravgiften. Det kostar 2 kr per upptäckt fågel och art. Bidraget innebär bland annat att naturvårdarna kan bygga upp och preparera för ängsmarker och våtmarker, två viktiga platser i naturen för vilda fågelarter.

Kul tävling som stödjer våra vilda fågelarter

Slåttergubbens kunskapstävling om vilda fågelarter är ett roligt och viktigt projekt som engagerar hela landet i vintertid. För andra året i rad gör initiativtagare Janne Wester, likaså grundare till Slåttergubben, en otroligt bra insats med en engagerande uppgift om fåglar. Tävlingen får igång människor under ett dygn, från Norrland till Skåne, för att upptäcka våra vilda fåglar. Projektet gör det möjligt att samla in ett viktigt bidrag till vård av fågelmarker. Vinnaren i år kom från Östergötland där man upptäckte 70 arter.